JAIPUR MODERN

MAKING THE BEST OUT OF THE SETBACK

Clients requirement was clear about extending the existing retail outlet into the setback of the land. Challenges were not only to keep within the government limits but to create a space that doesn’t feel like an outdoor extension and is as pretty as the indoor retail. With a lot of back and forth we created a method to make a temporary construction that doesn’t look temporary at all. The white wall along with white cement flooring and soft wood ending completely opens up the narrow setback into a really large looking space. The 4 door sliding folding opens up the covered retail to outdoor cafe seating and thus blurring the boundaries of the building completely. The light weight white shelves and display racks take no attention from the retail products thus making the space very breathing The greens and palm trees indoors and outdoors compliments the space as well brings in required warmth.

The easily fold-able MS Display rack has been designed keeping in mind the functions of space to be dynamic. It would help in changing the space from time to time for different shoots. The ceiling has been designed with heat insulating boards cladded on basic black metal members to keep the space cool and the plants will further increase ventilation the breezy ventilation The idea is to take forward the concept of existing space that Cleary speaks for itself. It revolves around making the visitor experience the textiles from Inception to Production. Awareness of craft forms the basis of Jaipur Modern and so should the interiors. The highlight flooring patterns pick inspiration from the artist, Louise Bourgeois.

The colour scheme revolves around monotones, Black | Greys | Whites | Greens and complimenting teak wood to maintain a balance with the existing space on ground floor. 
Besides that it also incorporates few embroidery techniques in form of space partitions. The white walls and green plants will give a perfect offset for textiles display and photo shoot.

Sliding folding door

Sliding folding door

The idea was to open up the space to the outdoor set back area, which was converted into a completely green area and can be used for pop up retail as well as outdoor seating for a cafe. The sliding folding door solution without the channel was a perfect solution within the given budget.

Open space plan

Open space plan

The 4 way sliding folding opens the entire space to the outdoor green set back space for facilitating pop up retail

Wall shelves

Wall shelves

The wall shelves are seamless and attached to the skin in a way that no fixture or weight angles are seen. Nothing could be better than clean white shelves for retail space, giving all the attention to the products

Floor spots

Floor spots

visual effect to the products

Concealed AC

Concealed AC

The Ac has been boxed into storage to keep the walls clean

Window detail

Window detail

As the entire space is 6" away from the existing wall, the fixing of a window to the structure and keeping it op-enable and removable was a challenge. It was neatly achieved by using a skin system

Rotating window

Rotating window

The window in rear end is a rotating window with a neat locking system

Architecture | Interiors | Furniture | Visual merchandising | Art 

  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black LinkedIn Icon
  • Black YouTube Icon